TO ΤΥΡΟΚΟΜEIO THΣ ZOYPTΣAΣ

 

Πιό παλιά ο Τυροκομικός Συνεταιρισμός της Ζούρτσας λειτουργούσε το Τυροκομείο. Σήμερα το λειτουργεί ο κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος μαζί με συμπατριώτες μας που εργάζονται δίπλα του.
Το κτίριο και οι εξωτερικοί χώροι φαίνονται στην επόμενη φωτογραφία.

 

 

Κάθε πρωί συγκεντρώνεται, από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, το γάλα. Στη συνέχεια ακολουθεί η επεξεργασία του, που κάποιες φάσεις της σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

 


Πρώτα γίνεται η Παστερίωση του γάλακτος

 


Στη συνέχεια το γάλα Κρυώνεται και ...

 


... οδηγείται για Πήξιμο

 


Επειτα μπαίνει στα καλούπια για Στράγγισμα

 

 


Αφού στραγγίξει η Φέτα, κόβεται σε κομμάτια και μπαίνει στα βαρέλια

 


Το Τυρόγαλο (υποπροϊόν) βράζει και στους 70 βαθμούς Κελσίου προσθέτουν γάλα.
Οταν φθάσει 80 βαθμούς Κελσίου έχουμε την Μυζήθρα.

 


Στη συνέχεια η μυζήθρα μπαίνει σε πανιά τα οποία κρεμάνε έξω σε ειδικό χώρο να στραγγίξουν.

 


Το τελευταίο στάδιο της μυζήθρας είναι το Αλάτισμα.

 


Ο χώρος που γίνεται το Στράγγισμα και το Αλάτισμα της Μυζήθρας.