Τι είναι η πατρίδα μας… | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΕΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»


Τι είναι η πατρίδα μας…

Στις μέρες μας που η αμφισβήτησή μας ως Ελλήνων δεν προέρχεται μόνον από τους ξένους αλλά και από εμάς τους ίδιους, καλό είναι να θυμόμαστε περιστατικά καθημερινά, ή άγνωστα για τους πολλούς, που συμβαίνει όμως ο καθένας μας χώρια να τα έχει οικειοποιηθεί.

Είναι τεράστια η δύναμη ενός τόπου – του τόπου μας – όπως και όλων των άλλων τόπων, χάρις σε βιώματα και πράξεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. Αν όμως είμαστε ειλικρινείς δεν θα παραδεχθούμε όλοι – ή έστω μέσα μας – ότι η ύπαρξη αυτών των ανθρώπων ισορροπεί και αποκαθαίρει οτιδήποτε και αν έχουν στο κεφάλι τους ή στερεότυπο εκφέρει η γλώσσα τους – με όλο μας τον σεβασμό – εκατό Παπαδήμοι, Βενιζέλοι και Σαμαράδες;

Το περίεργο είναι – γιατί πρόκειται για υποψιασμένους ανθρώπους – πως το γνωρίζουν και οι ίδιοι, μόνο που δεν μεταβάλλουν σε πρακτική με τα λόγια τους την αίσθηση αυτής της ζωής γιατί υπονομεύει το επάγγελμα της πολιτικής. Αν ο εσωτερικός πλούτος μιας χώρας γινόταν συνειδητός για τον καθένα, τότε η πολιτική θα ηχούσε ως μια προκατακλυσμιαία υπόθεση. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Σε κάθε σκάνδαλο, απάτη και λαμογιά τεραστίων διαστάσεων αντιστοιχεί μια μικρή πράξη ήθους και ευγένειας. Διαφορετικά η Ελλάδα θα είχε κολλήσει στην Αφρική και η Γαλλία θα είχε προσαρτηθεί στο Αφγανιστάν.

Πού απευθύνονται λοιπόν η τηλεόραση και οι πολιτικοί; Στην πραγματικότητα σε ένα είδος «ανύπαρκτων» Ελλήνων που μοιάζει να έχουν συνομολογήσει μεταξύ τους πως όταν πρόκειται να μιλήσει κάποιος γι′ αυτούς οι ίδιοι θα έχουν αποδεχθεί την πιο συκοφαντημένη τους εικόνα.

Ενα σύντομο ταξίδι σε ένα κεφαλοχώρι της Δυτικής Πελοποννήσου, τη Φιγαλία (Ζούρτσα), ήλθε να τεκμηριώσει την πλαστή Ελλάδα που έχουν υπόψη τους η τηλεόραση και οι πολιτικοί. Ανθρωποι καθημερινοί, εναρμονισμένοι με το φυσικό τους περιβάλλον, που το αποδίδει θαυμάσια ο γάλλος συγγραφέας Ζαν Ζιονό όταν γράφει ότι «τα βουνά δεν κάνουν πόλεμο μεταξύ τους», με τις σκοτούρες και τις χαρές της καθημερινής ανθρώπινης δοσοληψίας που παραμένουν αναλλοίωτες στους αιώνες, μικρογραφία μιας κυριολεκτικά άλλης Ελλάδας.

Του Θανάση Θ. Νιάρχου, απόσπασμα απο την εφημερίδα «Τα Νέα».

 

Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος είναι ποιητής, συνεκδότης του περιοδικού «Η Λέξη». Επισκέφτηκε πρόσφατα το χωριό μας για να παρευρεθεί σε μία κοινωνική εκδήλωση.

Both comments and pings are currently closed.


Τα σχόλια είναι κλειστά.